Псевдоактивні фасади


Warning: Undefined variable $saved_settings in /home/mapazmin/a3.kyiv.ua/blog/wp-content/plugins/advanced-gutenberg/incl/advanced-gutenberg-main.php on line 4683

Вулиці, що запрошують людей відкривати місто, дають відчуття оживленості, доглянутості і змістовності міського простору. Через фасади будівель ми здебільшого бачимо, чуємо і взаємодіємо з містом. Інтерес до урбанізованого простору багато в чому залежить від відкритих, живих і наповнених сенсами фасадів.

Оскільки ми біологічно схильні бути в місцях, де присутня певна складність, то однотонні, монолітні і неінформативні фасади породжують смуток і шкодять нашому гарному самопочуттю.

Колін Еллард

Види активності фасадів

Фасади можна поділити по шкалі від активних до нудних неактивних. Активні фасади чіпляють увагу, крізь вітрини видно, що всередині вирує життя і можна туди завітати. Нудні та неактивні фасади — навпаки хочеться якнайшвидше оминути й піти далі, де буде більш комфортно.


Активний

Фасад з частими прозорими вітринами, відкритими вікнами та дверима, активністю всередині та назовні приміщення. Такий фасад спонукає розглянути його, сфотографувати, зайти всередину. Має якісні деталі та матеріали. Дає відчуття насиченості вулиці різними можливостями.

вул. Сагайдачного, 25 (Київ)
Пасаж (Київ)

Дружній

Фасад з прозорими вітринами, вікнами та дверима, цікавими деталями, але невисокою активністю. Має невелику кількість глухих та пасивних стін, тому роздивлятися такі фасади вже не так цікаво. Найчастіше, такі фасади могли би стати активними за наявності бажання власників бізнесу.

вул. Сагайдачного, 35

Змішаний

Фасад з прозорими або частково завішеними вікнами та закритими дверима. Будинки з такими фасадами часто є типовою житловою забудовою, що зберігає достатній рівень приватності для мешканців або працівників офісів, але може відштовхувати пішоходів від прогулянок вулицею та посилювати відчуття незахищеності в темний час доби.

Контрактова площа, 12/8

Нудний

Фасад з заштореними або заклеєними рекламою вікнами. Двері відсутні або зачинені. Такі фасади часто шкідливі для міського простору, адже не викликають бажання ходити вулицями і площами та створюють відчуття відмежованості й недовіри між людьми на вулиці й всередині будинків.

Контрактова площа, 9

Неактивний

Фасад з відсутніми вікнами і дверима, глуха стіна, паркан тощо. Не виконує жодних функцій. Таке обличчя будівлі небажане на вулицях. Рідкісним винятком можуть бути ключові історичні об’єкти, які несуть специфічне змістове навантаження і створюють приємну атмосферу простору.

Контрактова площа, 10а (до реконструкції)

Псевдоактивний фасад

Це вітрини, які привертають увагу, але на них нецікаво дивитись, в них немає нічого окрім яскравої картинки. До таких псевдоактивних фасадів відносяться медіафасади та вітрини з екранами.

Хтось може подумати, що екрани це майбутнє, що ми ж в 21 сторіччі. Але такі вітрини майже нічим не відрізняються від просто заклеєних вікон, які більш притаманні дешевим магазинам чи лотереям, та кажуть «тут нічого цікавого немає, спробуємо виправити це яскравими картинками».

Рухомі картинки не створюють активний фасад. Не ставте екрани, якщо хочете робити простір комфортний для людей.

У телеграм